İlhan AHMET: “Müftülüklere kabul edilemez müdahalelerde bulunan kararnameyi derhal geri çekin!”

    İlhan AHMET: “Müftülüklere kabul edilemez müdahalelerde bulunan kararnameyi derhal geri çekin!”

     

    Gümülcine, 08.04.2022

    Değişim Hareketi (KİNAL) Rodop Milletvekili İlhan AHMET, Trakya Kalkınma Komisyonu nihai raporunun sunulduğu meclis genel kurulunda söz aldı.

    Kurulduğu günden itibaren çalışmalarını yakından takip ettiği ve teklifleriyle bilfiil katkı sağladığı partiler üstü komisyonun tamamlanan nihai raporunun görüşüldüğü meclis genel kurulundaki özel oturumda konuşan Milletvekili İlhan AHMET, bir önceki dönem iktidarda olan SİRİZA hükümeti ile mevcut iktidardaki YDP hükümetini Azınlık kamuoyunda rahatsızlık yaratan uygulamaları nedeniyle eleştirdi.

    “Bir önceki dönem iktidarda olan SİRİZA hükümeti tarafından çıkartılan kanun hükmünde kararnameler ile Müftülüklere kabul edilemez müdahalelerde bulunulmuştur. İktidardaki YDP hükümetine, bu hatayı sürdürmemesi ve söz konusu kararnameleri kaldırması için çağrıda bulunuyorum.” diye konuşan milletvekili İlhan AHMET, diğer yandan İtfaiyecilik Yüksek Okulu’na girişte Azınlık öğrencileri için ayrılan kontenjan hakkını ve itfaiye eri olmada kamu personeli seçme sınavına giriş hakkını Azınlık mensuplarının elinden alan YDP iktidarına da yüklendi:

    “İktidardaki YDP hükümetine ise, Azınlık mensuplarının itfaiye eri olma hakkını elinden aldığını hatırlatıyor ve bu hakkın Azınlık mensuplarına derhal geri verilmesini talep ediyorum.”

    Milletvekili İlhan AHMET öte yandan, Trakya'da Azınlık özelinde kanunlar ve devlet önünde eşitlik politikalarının pekiştirilmesine kararlı bir şekilde katkıda bulunan PASOK hükümetleri döneminde yapılan bir dizi yasal düzenlemelere de atıfta bulundu: “Dağlık bölgeye uygulanan kontrollü geçiş ve yasak bölge uygulamasındaki bariyerler, dönemin Andrea Papandreou hükümeti tarafından, Gerasimos Arsenis’in Milli Savunma Bakanı olduğu dönemde, 1996’da iptal edildi. Azınlık çocuklarının Yunanistan’daki üniversitelere özel kontenjanla girişi de 1995 yılında o dönemin Mili Eğitim Bakanı Yorgos Papandreou tarafından uygulandı. Aynı şekilde Yunan vatandaşlık kanunundaki 19. madde, 1999 yılında, bu kez Kostas Simitis Hükümeti döneminde Alekos Papadopoulos tarafından iptali edildi.”

    “Komisyonun nihai raporunda, dağlık ve dezavantajlı bölgelerdeki çiftçilere dönüm başı maddi yardım verilmesi yönündeki teklifimin kabul edilmesi memnuniyet vericidir!”

    Konuşmasında İlhan AHMET, dağlık ve dezavantajlı bölgelerdeki küçük ölçekli tarımı desteklemek için yeni Ortak Tarım Politikası’ndan (KAP) çiftçilere dönüm başı maddi destek sağlanması yönünde sunduğu teklifin, komisyonun nihai raporunda yer almasını memnuniyetle karşıladığını ifade ederek, “Bölge milletvekili olarak şahsım ve partim adına, söz konusu raporda Trakya’nın kalkınması için öngörülen olumlu kararların, hayata geçirilene kadar yakından takipçisi olacağım.” diye belirtti.

    Milletvekili genel kurulda, şu hususları vurguladı:

    • Komisyonun kararları ne olursa olsun, hiçbir kararın bağlayıcılığı demokrasi, eşitlik, hukuk devleti ve siyasi liberalizm gibi temel ve değiştirilemez ilkelerin üzerinde değildir.
    • Bugün bahsettiğimiz Trakya, ‘milli tehlike’ algısıyla on yıllardır yalnızlığa itilmiş, ötekileştirilmiş ve haksızlığa uğratılmış izole bir Trakya’dır.
    • Türkiye ile Yunanistan arasındaki ilişkilerin seyrinin doğrudan etkilediği en hassas nokta Azınlığımızdır. Öyle ki ikili ilişkilerin kötüye gittiği dönemlerde Azınlığımıza olumsuz yansımalar anında olurken, iyi ilişkiler tesis edildiği dönemlerde ise olumlu yansımalar aynı hızla görülememektedir.
    • Bir önceki dönem iktidarda olan SİRİZA hükümeti tarafından çıkartılan kanun hükmünde kararnameler ile Müftülüklere kabul edilemez müdahalelerde bulunulmuştur. İktidardaki YDP hükümetine, bu hatayı sürdürmemesi ve söz konusu kararnameleri kaldırması için çağrıda bulunuyorum.
    • İktidardaki YDP hükümetine ise, Azınlık mensuplarının itfaiye eri olma hakkını elinden aldığını hatırlatıyor ve bu hakkın Azınlık mensuplarına derhal geri verilmesini talep ediyorum.
    • Azınlık okullarındaki eğitim kalitesi ve standartları, Yunan devlet okullarındaki eğitim kalitesi ve standartlarıyla aynı seviyeye getirilmeli, eşdeğer imkânlar sağlanmalıdır ki böylece Azınlık okullarının tercihedilirliğini sürdürmesi desteklenmelidir.
    • Dağlık ve dezavantajlı bölgelerdeki küçük ölçekli tarımı desteklemek için yeni Ortak Tarım Politikası’ndan (KAP) çiftçilere dönüm başı maddi destek sağlanması yönünde sunduğum teklifimin, komisyonun nihai raporunda yer alması memnuniyet vericidir.
    • Bölge milletvekili olarak şahsım ve partim adına, söz konusu raporda Trakya’nın kalkınması için öngörülen olumlu kararların, hayata geçirilene kadar yakından takipçisi olacağım.
    ©2017 Burasi Batı Trakya. Tüm Hakları Saklıdır.

    Please publish modules in offcanvas position.