Murat

    Murat

    10.04.2022

    YORUM

    Murat, Yunanistan’ı seven bir araştırmacı ve akademisyendi. Sık sık Gümülcine’ye gelir, etkinliklere katılır ve hep ortak kültürümüz olduğundan bahsederdi. Gümülcine ve İskeçe’de sayısız dostluklar edinmişti. Onun genelde Yunanistan’a ve özel de de Batı Trakya Türklerine hayranlığı, ilgisi her hareketinden belli oluyordu.

    Murat, bu hayranlığını taçlandırmak için Batı Trakya Türklerinin Dr. Sadık Ahmet önderliğinde kurduğu ve hak arama mücadelesinde önemli görevler üstlenen DEB - Dostluk Eşitlik Barış Partisi hakkında bir boşluğu doldurmak ve bilimsel bir çalışma yapma adına araştırma yapmaya karar verdi. Araştırma uzun bir süreyi kapsadı. Murat, eserine daha derin anlam katabilmek adına bu çalışmayı Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesinde balkan araştırmaları alanında bir yüksek lisans tezi kapsamına aldı. Böylece çalışma sayesinde Dr. Sadık Ahmet, DEB Partisi ve Batı Trakya Türkleri akademik düzeyde de araştırılacaktı.

    En sonunda çalışmasını tamamladı. BAKEŞ bu çalışmanın ne kadar değerli olduğunu kavramış olacak ki kitap olarak bastırmaya karar verdi. Kitap 2021 yılında Batı Trakya Türklerinin gür sesi “Dostluk Eşitlik ve Barış Partisi” adı altında yayımlandı. Murat, kitabını Türkiye’deki değişik kurum ve kuruluş başkanlarına imzalayarak takdim etti. Kısacası kitap Türkiye’de büyük bir yankı uyandırdı ve Dr. Sadık Ahmet’in verdiği mücadele ve Batı Trakya Türklerinin sorunları bu kitap sayesinde değişik ve yüksek kesimlere daha da iyi anlatılmaya başlandı.

    Aradan aylar geçti. Murat, bir gün tekrar Gümülcine’ye gelmek üzere Yunanistan’a hareket etti. İçinde heyecan ve özlem dolu hisler vardı, çünkü epey zamandan beri dostlarını görmemişti. Yunanistan’ın Kipi sınır kapısına geldi. Pasaportunu uzattı. Polis önce evrakları inceledi ve daha sonra Murat’ın yüzüne bakarak, “Yunanistan’a giriş yasağınız var” dedi. Murat önce şaşırdı ve kendini toparlayarak “Neden” deyince, polis “Sen bilirsin” cevabını verdi ve bir form uzatarak imzalamasını söyledi. Murat, artık Yunanistan’a giremiyordu.

    Murat şaşkına dönmüştü. Öyle ya şimdiye kadar Yunanistan aleyhine herhangi bir soruşturması ya da hareketi olmamıştı. Sebebini bir türlü anlayamıyordu.

    Evet, sevgili yazar – akademisyen dostumuz Murat Derin’e demokrasinin beşiği olduğu iddia edilen Yunanistan gibi bir ülkede bunlar yapılıyordu. Yunanistan’a giriş yasağının neden koyulduğunu henüz bilmiyoruz. Ancak eğer yazdığı kitap yüzünden ve Batı Trakya’daki kurum ve kuruluşlarla kurduğu bağlar yüzünden bu yasak gelmişse olay daha da vahim bir hale gelmektedir. Ve, bir yerde Yunanistan’daki Türk Azınlığın hala ne kadar baskı ve kontrol altında olduğunu da bizlere dolaylı yoldan hissettirmektedir.

    Belki dağlık bölgelere açılan bariyerler ve 19. Madde kalktı ama, demek ki zihniyette ve niyette bir değişiklik yok. İşin garip tarafı da Türk Azınlığa “İsonomia - İsopolitia” kavramlarını baba Miçotakis’in açıkladığını aklımızın bir tarafına bulundurursak; oğlu Başbakan Kiryakos Miçotakis Hükümeti  döneminde bunların olması “Acaba tekrar geriye mi dönüyoruz” kavramını yeniden uyandırmaktadır.

    Rusya Ukrayna’ya savaş ilan edince, binlerce insan hayatını kaybetti ve 4 milyon civarında da insan mülteci durumuna düştü. Bunun üzerine ABD ve AB ülkeleri Rusya’ya bir dizi yaptırım kararlarını uygulamaya başladılar. Kararlardan ne yazık ki sanat dünyası da etkilendi. Bir çok Rus sanatçının konseri iptal edildi.

    Yunanistan’ın Murat hakkında aldığı bu kararın bizlere Rus sanatçılarına getirilen haksız yasakları hatırlatması ne kadar acı ve vahim değil mi? Keşke bütün bunlar olmasaydı da böyle bir bağlantı kurmaya kalkışmasaydık!

    Akademisyenler, araştırmacılar ve yazarlar tüm dünyada özgür olmalıdırlar; farklı düşünüyorlar diye korkulmamalı ve engeller çıkarılmamalıdır. Bilimsel çalışmaların başında özgürce hareket etmek gelir. Özgürlüğün olmadığı yerde bilimsel çalışmadan bahsetmek hayalden öteye gidemez. Umarız ki Murat’a getirilen bu yasak bir an önce kaldırılır da bilimsel çalışmalarına kaldığı yerden devam eder.

    ©2017 Burasi Batı Trakya. Tüm Hakları Saklıdır.

    Please publish modules in offcanvas position.