KOCAÇAY GEÇİDİNİN ONARIMI HAKKINDA BİLGİLENDİRME

    Previous Next

    KOCAÇAY GEÇİDİNİN ONARIMI HAKKINDA BİLGİLENDİRME

    Gümülcine, 14.04.2022

    2021 Ocak ayında meydana gelen şiddetli yağışlar nedeniyle, büyük hasar gören Rodop İli’ne bağlı Sirkeli (Fillira) 

    ile Kozlukebir (Arriana) arasındaki Kocaçay (Lissos) üzerindeki İrlanda geçidinin onarımı için Doğu Makedonya Trakya Eyalet (DMT) Başkanı Hristos Metios, yüklenici firma  ile sözleşme imzaladı. 

    Geçidin onarımı için ihalenin daha önce yapılmış olmasına rağmen bürokratik engeller sözleşmenin imzalanmasını geciktirmişti.

    İmzalanan sözleşme, bahse konu çalışmaların 3 ay içerisinde tamamlanmasını öngörüyor.

    Söz konusu geçit, Rodop vilayetinin en büyük nehri olan Kocaçay’dan (Lissos) geçip, Kozlukebir belediyesinin iki ana yerleşim bölgesi Kozlukebir ve Sirkeli köylerini birbirine bağlaması açısından önem taşıyor ve bölgedeki çiftçiler tarafından da tarlalarına gitmek için kullanılıyor.

    Geçidin şiddetli yağışlar nedeniyle hasar görmesi nedeniyle, bölge halkı Gümülcine – Şapçı karayolu üzerindeki köprüyü alternatif olarak kullanmak zorunda kalıyor. Bu da yaklaşık 20 kilometre daha fazla yol anlamına geliyor.

    Bu geçit, yaklaşık 50 metre yanında inşaa edilen yeni köprüye rağmen, çiftçilerimize hizmet etmek ve aynı zamanda askeri geçişler için alternatif bir geçiş olarak kullanılacaktır.

    Çalışma, tamamen yıkılan yolun (yaklaşık 80 m uzunluğunda) onarımı ile selden zarar gören beton geçitin onarımını kapsamaktadır. Geçidin yıkılan eğimli kısmının yerine ise taş ocağı taşları döşenecektir.

    Ayrıca, suyun düzgün akışını engelleyen ve nehir yatağının genişliğini daha da azaltan büyük hacimli kum yumrularından nehir yatağı temizlenecektir.

    Temizlenip çıkarılacak bu kumlar, nehir sularının taşması nedeniyle alçalmış, zarar görmüş olan nehrin her iki kıyısındaki setlerin eski haline getirilmesi için kullanılacaktır.

    Son olarak, setlerin dibine ve diğer gerekli yerlere onları gelecekteki hasarlardan korumak için bir dizi taş dolgulu tel kutular (Sazanet ) yerleştirilecektir.

     

    Tarkan Multaza,  Altyapıdan Sorumlu Eyalet Baskan Yardımcısı

    Ahmet İbram,      Spordan Sorumlu ve Hayat Boyu Öğrenim Danışmanı

    Cihan İmamoğlu,   Dağlık Alanlar Geliştirme ve Uygulamadan Sorumlu Danışman

    ©2017 Burasi Batı Trakya. Tüm Hakları Saklıdır.

    Please publish modules in offcanvas position.