Meriç’in iki yakası Keşan’da buluştu!

    Previous Next

    Meriç’in iki yakası Keşan’da buluştu!

     

    Gümülcine, 17.04.2022

    Batı Trakya Türkleri Dayanışma Derneğinin düzenlediği ve Meriç’in iki yakasını buluşturan geleneksel iftar 16.04.2022 akşamı Keşan’da büyük bir katılımla gerçekleşti.

    İftarda, Batı Trakya Türkleri Dayanışma Derneği G. Başkanı Hasan Küçük’ün “Batı Trakya milli davamızdır. Milli davamız; inanç, ibadet özgürlüğü, hürriyetimizdir. Milli davamız; kültürel varlıklarımız, vakıflarımızdır. Milli davamız; Türk kimliğimizdir . Batı Trakya davası siyaset üstüdür, siyasi partiler üstüdür.” Sözleri damgasını vurdu.

    İftara; Batı Trakya Türkleri Dayanışma Derneği G. Başkanı Hasan Küçük, Batı Trakya Türk Azınlığı Danışma Kurulu Başkanı ve Gümülcine S. Müftüsü İbrahim Şerif, Batı Trakya Türk Öğretmenler Birliği Başkanı Aydın Ahmet, Gümülcine Türk Gençler Birliği Başkanı Sedat Hasan, İskeçe Türk Birliği Başkanı Ozan Ahmetoğlu, DEB Partisi G. Başkanı Çiğdem Asafoğlu, Mustafçova Eski Belediye Başkanı Cemil Kabza, Batı Trakya Azınlığı Yüksek Tahsilliler Derneği Başkanı Hüseyin Baltacı, Tütün Kooperatifi Başkanı Sinan Amet ve Y.K. üyeleri, Kozlukebir Belediyesi meclis üyeleri, Kozlukebir Belediyesi Muhalefet Lideri Erdem Hüseyin, Yunanistan Uyuşturucuyla Mücadele, Bağımlılığa Karşı Önlem Alma ve Ruh Sağlığı Merkezleri (DİKEPRE)  Y.K. üyesi ve Rodop İli Bağımlılığa Karşı Önlem Alma Merkezi “Orfeas”ın Başkanı   Sibel Mustafaoğlu, ROBİS- Rodop Bisiklet ve Doğa Sporları Grubu Başkanı Latif Mehmet, BAKEŞ Başkanı Hüseyin Bostancı ve G. Müdür Pervin Hayrullah, DEB Partisi Eski G. Başkanı Mustafa Ali Çavuş, Sabık milletvekili Galip Galip, Dimetoka Müslümanları Derneği Başkanı Süleyman Macır, Batı Trakya Azınlığı Güney Meriç Eğitim ve Kültür Derneği Başkanı Bekir Mustafaoğlu, Şahin Eğitim ve Kültür Derneği Başkanı Oktay Hoçka, Ketenlik Derneği Başkanı Caner Dayı, Batı Trakya Camileri Din Görevlileri Derneği Başkanı Sadık Sadık, Azınlık Okulları Encümenler Birliği Başkanı Ahmet Kara, Batı Trakya Alevi- Bektaşi kanaat önderlerinden Hasan Apti, Mehmet Koç, Abdi Pencal ve Ahmet Paşa, Dayanışma Derneği şube başkanları, Batı Trakya Türkleri Dayanışma Derneği Eski G. Başkanları Burhanettin Hakgüder ve Necmettin Hüseyin, İpsala Emniyet Müdürü Hüsnü Cengiz’in yanı sıra diğer davetliler katıldı.

    Din görevlisi Abdurrahim Kuru’nun okuduğu ezanla açılan iftar ve Gümülcine S. Müftüsü İbrahim Şerif’in yaptığı duadan sonra protokol konuşmalarına geçildi.

    KUTSAL DAVANIN ARTIK AÇIK BİR İSTİŞAREYE İHTİYACI VARDIR.

    Hasan Küçük’ü kutlayan ve daima yanlarında olduğunu belirten Batı Trakya Türk Öğretmenler Birliği Başkanı Aydın Ahmet, “Merkez Batı Trakya, Türkiye ve Avrupa olmak üzere üç ayaklı bu kutsal davanın artık açık bir istişareye ihtiyacı vardır. Emrivakiler yapmadan, kutsal davanın içerisine siyaseti sokmadan, suni şartlar ileri sürmeden, şahsi menfaatler beklemeden, saygın ve ilkeli yürünecek bu kutlu yolda, en tepeden en alt kademesine kadar herkes birer neferdir. Kimsenin kimseye üstünlüğü yoktur. ” Görüşlerine yer verdi.

    Bugüne kadar hizmet etmiş başkanlara teşekkür eden Gümülcine Türk Gençler Birliği Başkanı Sedat Hasan, “Birlik ve beraberliğimiz daim olsun” düşüncelerine yer verdi.

    AİHM KARARLARI YUNANİSTAN TARAFINDAN UYGULANMIYOR; HAKSIZLIK ADALETSİZLİK DEVAM EDİYOR

    Batı Trakya Türkleri olarak Ramazan ayının anlamı çerçevesinde yaşamamız ve mücadele etmeleri gerektiğini vurgulayan İskeçe Türk Birliği Başkanı Ozan Ahmetoğlu, “İskeçe Türk Birliği başkanıyım. 1927 yılında kurulan bu dernek yaklaşık 60 yıl resmi ve yasal faaliyetlerini sürdürdükten sonra Yunanistan’ın “Batı Trakya’da Türk yoktur” bir yansıması, bir uygulaması gereğince önce 1983 yılında tabelası indirildi, sonra da derneklerimiz aleyhine kapatma davaları açıldı. Derneklerimizin resmi ve yasal statüsü ellerinden alındı. İskeçe Türk Birliği 1983 yılının Kasım ayında tabelasının güvenlik güçlerince söküldüğü günden bu yana 39 yıldan beri bir hak arama mücadelesi veriyor. İskeçe Türk Birliğinin verdiği bu mücadele, aslında vatandaşı olduğumuz, askerlik yaptığımız, vatandaşlık bağları ile bağlı olduğumuz ülkemiz Yunanistan’ın Batı Trakya Türklerine bakış açısını da yansıtıyor.

    2008 yılında AİHM İskeçe Türk Birliğinin kapatılma kararının yanlış buldu, Yunanistan’ı bu kararından dolayı mahkum etti ve derneğin resmi ve yasal statüsünün iadesini açıkça bildirdi. Gelin görün ki 12 yıldan beri AİHM kararları Yunanistan tarafından uygulanmıyor; haksızlık adaletsizlik devam ediyor” Görüşlerini paylaştı ve konuşmasını şöyle tamamladı: “Batı Trakya çok güzel. Sosyal yaşantının gerisinde son derece üzücü durumlar var. En can alıcı olanları ekonomik kriz ve göç. Batı için bunlar bir beka sorunu olmuştur.”

    BİR GÜN MUTLAKA ALACAĞIMIZA DA İNANIYORUM

    Rahmetli Dr. Sadık Ahmet’in kutlu mirası olan DEB Partisi olarak, yılmadan korkmadan dava için çalışmaya devam ettiklerini söyleyen DEB Partisi G. Başkanı Çiğdem Asafoğlu, “Bizler çalışırken birileri de rahat durmuyor. Yollarımıza taş koymaya çalışanlar var, mayın döşemeye çalışanlar var. Ancak şunu buradan bir kez daha belirtmek isterim ki bizler haklarımızı almak için asla durmayacağız ki bir gün mutlaka alacağımıza da inanıyorum.” Görüşlerine yer verdi.

    Meriç’in iki yakasını bir araya getirdiği için yeni başkan Hasan Küçük’e teşekkür eden Batı Trakya Türk Azınlığı Danışma Kurulu Başkanı ve Gümülcine S. Müftüsü İbrahim Şerif, “İnanıyorum ki Meriç’in iki yakasındaki Türkleri bundan sonra bir araya toplayacaklar. Gerçekten Hasan Kardeşim sizlerin teveccühünü kazanarak Batı Trakya Türkleri Dayanışma Derneğinin başkanlığına yapmak üzere. Allah yar ve yardımcısı olsun.

    Başkanımızın zor bir görevi var. Biz, Batı Trakyalılar olarak son yıllarda savrulduk. Bu savrukluğu toplamak ve bir araya getirmek başkanımızın üzerine düşmektedir.

    Ben, müftü olarak 32 yıldan bu yana Batı Trakya’da ileri gittiniz mi derseniz, ben şunu söylerim: Arabayı geri kaçırmamak için olduğu yerde patinaj yaptırmaya çalışıyoruz.

    Batı Trakya’da bir göç ve kültür erozyonu var. Bunlar hepimizi yakıyor. ” Sözlerine yer verdi.

    MİLLİ DAVAMIZ; “TÜRK” KİMLİĞİMİZDİR

    Meriç’in iki yakasını bir araya getiren iftar programına katılımlarından dolayı herkese teşekkür eden Batı Trakya Türkleri Dayanışma Derneği G. Başkanı Hasan Küçük, “Biriz, beraberiz diye çıktığımız yolda 27 Mart’ta demiştik ki, ülkelerin fiziki sınırları belli olsa da, bizim gönül coğrafyamızın sınırları Meriç Nehri ile sınırlı değildir. İşte bunun kanıtı da Meriç’in iki yakasının bu güzide gecede iftar programında buluşmasıdır. Biz, sizlerle olmaktan mutluyuz.

    Batı Trakya Türkleri bulundukları topraklara değer katan, üreten, nadide insanların oluşturduğu bir Türk toplumudur. Lozan’la emanet edilen Yunanistan’da azınlıktan doğan haklara karşı milli kimlik mücadelesi vermektedir ve vermeye de devam edecektir. Batı Trakya milli davamızdır. Milli davamız; inanç, ibadet özgürlüğü, hürriyetimizdir. Milli davamız; kültürel varlıklarımız, vakıflarımızdır. Milli davamız; Türk kimliğimizdir . Batı Trakya davası siyaset üstüdür, siyasi partiler üstüdür. ”

    İftar sonrası Gümülcine Seçilmiş Müftüsü İbrahim Şerif, Batı Trakya Türkleri Dayanışma Derneği G. Başkanı Hasan Küçük, Kozlukebir Ana Muhalefet Lideri Erdem Hüseyin ve Tek Rumeli Televizyonu Yönetim Kurulu Başkanı Atilla Baykal v.d. davetliler, Keşan Belediye Başkanı Mustafa Helvacıoğlu ve Keşan Kaymakamı Cemalletin Yılmaz’ın konuğu oldular.  Toplantıda Keşan Belediyesi meclis Üyesi Tarık Uysal da yer aldı.  

    ©2017 Burasi Batı Trakya. Tüm Hakları Saklıdır.

    Please publish modules in offcanvas position.