Levent Sadık Ahmet: "Organik pamuk talebinin çok yüksek olduğunu gözlemlemekteyiz"

    Levent Sadık Ahmet: "Organik pamuk talebinin çok yüksek olduğunu gözlemlemekteyiz"

     

    Gümülcine, 17.04.2022

    ANALİZ

    2019 yılında tüm dünyayı saran pandemi ve Covid-19’un etkileri emtialar da büyük fiyat dalgalanmalarına sebep olmuştur.

    Başta gıda fiyatları etkilenmiş olup petrolün negatif tradeden 120 dolara dayanmış olması, volatilitenin nedenli büyük ve riskli olduğunu göstermektedir. Navlun fiyatlarında 300%’e varan artışlara sebep olduğunu ve dünyadaki stokların hızlı bir şekilde eridiğine şahit olmaktayız.

    Diğer tarafta ise dünyada pamuk talebinin ve bilhassa son yıllarda organik pamuk talebinin çok yüksek olduğunu gözlemlemekteyiz.

    Son yüzyılda beşinci kez 100c/LB seviyesinin üzerinde pamuk fiyatları seyretmektedir. Artan talep, üretim sorunları ve bilhassa artan üretici maliyetleri pamuk fiyatlarına yukarı yönlü desteklemektedir.

    Uluslararası fonlarında pamuk kontratlarını satın almaya başlamaları pamuk fiyatlarını son günlerde 145c/LB seviyelerine taşımıştır.

    Bu hareketlilik 2010 / 2011 yıllarında yaşanmış olan fiyat dalgalanmasının tekrarına benzemektedir.

    Fonların alımı ve açık pozisyonların (on call kontratlar) bu seviyelerde kaldığı sürece New York pamuk borsasındaki fiyatların dalga boyunun büyüyeceği ön görülmektedir. (YTD)

    Organik pamuk dünyada Türkiye, Hindistan, Çin, ABD ve Orta Asya ülkelerinde üretilmektedir.

    Yunanistan’ın organik pamuk pazarında güçlü bir tedarikçi olabilmesi için ivedi bir şekilde organik pamuk üretim projelerinin hayata geçirilmesi gerekmektedir.

    DCT Trading pamuk ticaretinde 18 yıldır başta Yunan pamuğu, Amerikan, Brezilya, Türkmenistan, Azerbaycan, Tacikistan, Organik Türk, Organik Kırgız pamuklarını tüm dünyaya pazarlamaktadır.

    Aynı zamanda DCT Trading, Control Union (CU) organik pamuk alım satım sertifikasını almaya hak kazanmıştır.

    Organik tarıma talep katlanarak artmaktadır. Bu sebeple Yaka Kiraz Paketleme Tesisi, Organik/BIO sertifikasına başvurmuş olup 2022 Kiraz ve Yaban mersini sezonunda organik ürün tedarikçisi olacaktır. 

    Bluefarm ise organik yaban mersini ve kiraz üretimine başlamıştır. Organik yaban mersini ilk mahsulünü bu yıl almayı planlamaktadır.

    Yaka Kiraz ve Paketleme Tesisi Endüstri 4.0 otomasyon sistemi ile ilk günden buyana entegre bir şekilde faaliyet göstermektedir. Aynı zamanda iyi tarım uygulamalarının tamamını üreticiden nihai tüketiciye kadar uygulamaktadır.

    ©2017 Burasi Batı Trakya. Tüm Hakları Saklıdır.

    Please publish modules in offcanvas position.