İlhan AHMET, “340 bin yurttaşımız emekli olmayı beklerken, emekli maaşı ödemelerini geciktirecek bu düzenleme kabul edilemez!”

    İlhan AHMET, “340 bin yurttaşımız emekli olmayı beklerken, emekli maaşı ödemelerini geciktirecek bu düzenleme kabul edilemez!”

    Gümülcine, 20.04.2022

    Değişim Hareketi (KİNAL) Rodop Milletvekili İlhan AHMET, Çalışma ve Sosyal İşler Bakanlığı tarafından sunulan kamu istihdam hizmetlerinin yeniden düzenlenmesi ve dijitalleştirilmesiyle ilgili kanun teklifi görüşmelerinde söz aldı.

    Meclis genel kurulunun 13 Nisan Çarşamba günkü oturumunda, Değişim Hareketi' nin (KINAL) gölge kabinesinde Dijital Yönetim Bakanlığı'ndan sorumlu milletvekili olarak konuşan İlhan AHMET, emekli maaşlarında gecikmeye neden olacak düzenlemeleri nedeniyle söz konusu kanun teklifini eleştirdi.

    Hükümete yüklenen milletvekili, “Şu anda emekli maaşı bekleyen 340 bin yurttaşımız varken, emekli maaşı ödemelerinde gecikme olması asla kabul edilemez. Bu dilekçelerin askıda olması ve sonuçlanmamış olması sayın Pierrakakis sorumluluğundaki Dijital Yönetim Bakanlığı’nın bir başarısızlığıdır.

    Söz konusu kanun tasarısında, EFKA'nın (Elektronik Ulusal Sosyal Güvenlik Kurumu) dijital ortama geçmesi ve hizmetlerin işlevselleştirilmesini, hatta her sigortalının sigorta geçmişinin dijitalleştirilmesini öngören herhangi bir hüküm de bulunmamaktadır. Sigorta sahibi bir kişinin bilgilerini dijital ortamda girerek, ne kadar emekli maaşı alacağını görebileceği basit bir uygulama bile öngörülmemektedir. Yapılan son araştırmada, 70.000 emeklinin alması gerekenden daha düşük maaş aldığı, 600.000 emeklinin ise maaş bedelinin yeniden hesaplandığı açıklanmıştır.

    YDP iktidarı, bir önceki SİRİZA iktidarının başarısız politikalarını devam ettirmeyi bırakmalı, sosyal sigorta süresi kayıtlarını ve emekli maaşlarını hesaplama algoritması bir yazılım ile dijital platforma hızlıca taşımalıdır.” diye konuştu.

    İlhan AHMET diğer yandan, emekli maaşlarının dilekçe tarihinden itibaren en geç 3 ay içerisinde vatandaşlara ödenmesi yönündeki Değişim Hareketi (KİNAL) Partisi’nin teklifini de hatırlatarak, parti önerilerinin bir an önce kabul edilmesi için hükümete çağrıda bulundu.

    “İşsiz vatandaşlarımızın ilaç ve doktor hizmetinden yararlanma hakkı korunmalıdır!”

    Kanun teklifinde, işsiz vatandaşları doğrudan olumsuz etkileyecek olan OAED (İş ve İşçi Bulma Kurumu) ile ilgili getirilen düzenlemelere de atıfta bulanan milletvekili, “OAED (İş ve İşçi Bulma Kurumu) tarafından 3 defa yapılan iş teklifini reddeden kişinin işsizler listesinden çıkartılacağı şeklindeki düzenleme, sosyal adalet ve sosyal devlet ilkeleriyle bağdaşmamakta, kişinin iş şartlarını takdir etme hakkına müdahale anlamı taşımaktadır.

    Bu yolla işsiz kişinin, işsizler sicilinden silinmesi, 2 yıllığına ilaç ve doktor hizmeti alamaması demektir. Vatandaşın 'cezalandırılmasını' ön gören böyle bir düzenlemeyi kabul etmemiz mümkün değildir.” dedi. Milletvekili ayrıca, emekli ve işçi haklarını korumaya yönelik parti tekliflerini de dile getirdi.

    ©2017 Burasi Batı Trakya. Tüm Hakları Saklıdır.

    Please publish modules in offcanvas position.