Demokrasiye aykırı değil mi?

    Demokrasiye aykırı değil mi?

    Gümülcine,20.09.2022

    YORUM

    Geçtiğimiz günlerde İskeçe Türk halkı kendi iradesini beyan ederek camilerde yeni müftüsünü seçti. Halk demokrasi örneği göstererek “Beşikte kalmış” ülkemiz demokrasisine de ders verdi ve varlığını devam ettirme konusunda önemli bir adım attı.

    Müftü seçimi yapıldıktan sonra; bilinen, mimli ve tüfeyli olarak mesleki çalışmalarına devam eden yazar ve basın organları seçimin demokratik olmadığını, çocukların da el kaldırdıklarını belirterek eleştirilerde bulundular.

    Kuşkusuz Yunanistan’da azınlık olmak, hele hele “Türk” azınlık olarak yaşamak zor olduğu kadar demokratik oluşumlara karşı da kapalı olmak demektir. 1967 Cuntası’ndan sonra tüm ülkeye demokrasi gelirken, ne yazık ki azınlık insanına gerektiği gibi yansımamıştır. Kısacası Yunanistan’da yaşayan Türkler “Öteki” insanlar olarak tanımlanmaya ve bir tehdit unsuru olarak görülmeye devam ediliyorlar.

    Peki müftülüklerle ilgili çıkarılan kanunlar, azınlığın benimsediği gerçek kurum ve kuruluşlarıyla istişare edildi mi? Bildiğimiz kadarıyla böyle bir istişare olmamıştır. O zaman bunlar da demokrasiye aykırı değil mi?

    Yunanistan’da herkes istediği etnik kimlikle (Ermeni, Yahudi, Pomak, Çingene) örgütlenebilirken, İskeçe Türk Birliğine AİHM kararlarına rağmen bu hak neden verilmemektedir? Bu durum demokrasiye aykırı değil mi?

    Türk Azınlığa Türkçe ve Yunanca eğitim verecek ana okulları kurma hakkı neden uygulanmamaktadır? Lozan Antlaşması v.d. anlaşmalara göre bu hakları kendine göre şekillendirerek, içini boşaltarak uygulamak ve yokuşa sürmek demokrasiye aykırı değil mi?

    Sınıflarda öğrencilerin balık istifi gibi dizildikleri ve Yunanistan’da öğleden sonra da tek eğitim yapan İskeçe Azınlık Ortaokulu-Lisesine yeni bina neden inşa edilmemektedir? Öğrencilerin çağdaş ve AB ülkesine yakışır şekilde eğitim almalarına engel olmak demokrasiye aykırı değil mi?

    Evet, demokrasiye sadece kendi milletinden ve dininden insanlara sağlanan haklar olarak dar kafayla ve çifte standart gözlüğüyle bakarsanız haklı olabilirsiniz. Ancak demokratik uygulamalar evrenseldir, herkese uygulanmalıdır.

    Tüfeyli ve mimli yazar ve gazetelerin artık at gözlüklerini çıkarıp gerçekleri görme vakti gelmiş ve hatta geçmiştir bile.

    ©2017 Burasi Batı Trakya. Tüm Hakları Saklıdır.

    Please publish modules in offcanvas position.