Ψήφισμα Δημοτικού Συμβουλίου Κομοτηνής για το Δικαστικό Μέγαρο

    Ψήφισμα Δημοτικού Συμβουλίου Κομοτηνής για το Δικαστικό Μέγαρο

    Gümülcine, 22.09.2022

    Στην Κομοτηνή σήμερα, 21 Σεπτεμβρίου 2022, ημέρα Τετάρτη, το Δημοτικό Συμβούλιο Κομοτηνής, που συνήλθε σε τακτική συνεδρίαση, έπειτα από νόμιμη πρόσκληση και εισήγηση της Προέδρου του, Κλεοπάτρας Στογιαννίδου, εξέδωσε ομόφωνα το παρακάτω ψήφισμα σε ένδειξη διαμαρτυρίας για την ολιγωρία του ΤΑΧΔΙΚ και του Υπουργείου Δικαιοσύνης να εγκρίνει την αιτηθείσα παραχώρηση του Παλαιού Δικαστικού Μεγάρου προς το Δήμο Κομοτηνής

    Ψ Η Φ Ι Σ Μ Α

    Το Δημοτικό Συμβούλιο Κομοτηνής με την 85/2020 Απόφασή του αποφάσισε ομόφωνα να υποβάλει αίτημα προς το ΤΑΧΔΙΚ για την παραχώρηση προς το Δήμο Κομοτηνής για χρονικό διάστημα τουλάχιστον 30 ετών του ευρισκόμενου στην Κομοτηνή και επί της οδού Χαρ. Τρικούπη 32 ιδιαίτερης αρχιτεκτονικής κτιρίου, με την ονομασία (παλιό) «Δικαστικό Μέγαρο Κομοτηνής», το οποίο ανήκει στο ΤΑΧΔΙΚ και κρίθηκε ως διατηρητέο με την υπ’ αριθ.ΥΠΠΕ/ΔΙΛΑΠ/Γ/1687/38239/24-7-1982 Απόφαση του Υπουργού Πολιτισμού. Το κτίριο αυτό είναι άκρως σημαντικό ιστορικά για την πόλη της Κομοτηνής, ενώ αποτελεί από αρχιτεκτονικής άποψης ένα από τα λίγα εναπομείναντα ιδιαίτερης αρχιτεκτονικής κτίρια της πόλης μας, το οποίο για διάστημα περίπου 20 ετών δεν λειτουργεί πλέον και φέρει μία εικόνα πλήρους εγκατάλειψης με ό,τι κινδύνους εγκυμονεί αυτό ακόμη και για διερχόμενους. Απαιτούνται άμεσες εργασίες αποκατάστασης και αναπαλαίωσής του, καθώς σε διαφορετική περίπτωση θα καταρρεύσει.

    Από την υποβολή του αιτήματος παραχώρησης, που έγινε τον Σεπτέμβριο του 2020 μέχρι σήμερα παρήλθαν ήδη 2 ολόκληρα χρόνια, κατά τα οποία αναμένουμε μάταια την πολυπόθητη παραχώρηση, που θα αποτελούσε μια λύση για τη διάσωση του κτίριου. Μέχρι σήμερα δεν υπήρξε καμία ανταπόκριση από το ΤΑΧΔΙΚ, αλλά κ καμία άλλη ενέργεια για τη διάσωση και αξιοποίηση αυτού, παρόλο που η αναγκαιότητα άμεσης παρέμβασης και το μέγεθος του προβλήματος διαπιστώθηκαν σε επιτόπια αυτοψία του Γ.Γ. του Υπουργείου Δικαιοσύνης και προέδρου του ΔΣ του ΤΑΧΔΙΚ που πραγματοποιήθηκε τον Οκτώβριο του 2020. Κατά την επίσκεψη αυτή δηλώθηκε αρμοδίως η αδυναμία του Υπουργείου να διαθέσει κονδύλια για την αποκατάστασή του, ενόψει της οποίας προκρίθηκε ως μία βιώσιμη λύση η παραχώρηση στο Δήμο Κομοτηνής.

    Εν τω μεταξύ, στις 12-9-22 δημοσιεύτηκε το πρόγραμμα χρηματοδότησης Ηλέκτρα (ΦΕΚ 4813β/2022), που αφορά στην ενεργειακή αναβάθμιση δημοσίων κτιρίων. Στο πλαίσιο αυτού, υπουργεία κ νπδδ δικαιούνται να εντάξουν κτίρια ευθύνης τους με ποσοστό χρηματοδότησης μέχρι και 95% και να πετύχουν την ενεργειακή αναβάθμιση και τη ριζική ανακαίνισήτους.  Σημειωτέον ότι το πρόγραμμα χρηματοδοτεί ακόμη και το κόστος σύνταξης των απαιτούμενων μελετών και υποβολής φακέλου.

    Με δεδομένα τα παραπάνω:

    Διαμαρτυρόμαστε για την εδώ και 2 έτη ολιγωρία του ΔΣ του ΤΑΧΔΙΚ να απαντήσει στο υποβληθέν από τον Σεπτέμβριο του 2020 αίτημα, εγκρίνοντας την παραχώρηση ή γνωστοποιώντας μας τους λόγους για τους οποίους αυτή δεν είναι δυνατή.

    Επισημαίνουμεγια μία ακόμη φορά την αναγκαιότητα άμεσης εξεύρεσης βιώσιμης λύσης για την αποκατάσταση και αναπαλαίωση του κτιρίου και την μη ύπαρξη άλλων περιθωρίων ολιγωρίας και καθυστέρησης.

    Θέτουμε υπόψη σας την έκδοση του προγράμματος χρηματοδότησης Ηλέκτρα(ΦΕΚ 4813β/2022), που αφορά στην ενεργειακή αναβάθμιση δημοσίων κτιρίων και στο οποίο μπορεί να ενταχθεί το εν λόγω κτίριο με την υποβολή πρότασης ένταξης έως 30-11-2022απευθείας από το ΤΑΧΔΙΚ.

    Σας καλούμεόπως άμεσα και με δεδομένη την δημοσίευση του ως άνω προγράμματος χρηματοδότησης προβείτε στις δέουσες ενέργειες για την διάσωση του κτιρίου και συγκεκριμένα,όπως είτε υποβάλετε έως 30-11-2022 αίτηση ένταξης του κτιρίου στο εν λόγω πρόγραμμα για την αποκατάστασή του, είτε παραχωρήσετε άμεσα το κτίριο στο Δήμο Κομοτηνής, προκειμένου να το εντάξει σε αυτό (εάν τα χρονικά περιθώρια το επιτρέψουν) ή σε άλλο χρηματοδοτικό εργαλείο.

    Σας εφιστούμε την προσοχή ότι σύσσωμη η τοπική κοινωνία επιθυμεί την διάσωση του κτιρίου και δεν μπορεί δυστυχώς να ανεχτεί την απώλεια άλλης μιας ευκαιρίας, την οποία εξασφαλίζει το πρόγραμμα Ηλέκτρα.

    ©2017 Burasi Batı Trakya. Tüm Hakları Saklıdır.

    Please publish modules in offcanvas position.