Milletvekili Zeybek’ten "İskeçe Bölgesinde Ağaç Kesimi ve Yakacak Odun İşlemlerinin Gecikmesi" İl İlgili Soru Önergesi

    Milletvekili Zeybek’ten "İskeçe Bölgesinde Ağaç Kesimi ve Yakacak Odun İşlemlerinin Gecikmesi" İl İlgili Soru Önergesi

    Gümülcine, 29.09.2022

    Soru Önergesi

     Çevre ve Enerji Bakanlığına

    Konu: "İskeçe Bölgesinde Ağaç Kesimi ve Yakacak Odun İşlemlerinin Gecikmesi"

    1968 (Ν.Δ. 86/1968) sayılı orman kanununa göre dağlık bölgelerde ikamet eden vatandaşlarımıza bireysel ihtiyaçlarını karşılamak üzere ücretsiz odun sağlanması öngörmüştür. Buna göre  a) Rakımı 700 m'den fazla olan  b) Bir önceki takvim yılına göre buzlanma sayısının üç günden fazla olan  c) Beş aydan fazla ve önceki takvim yılına göre ayda en az bir gün kısmi buzlanma olan bölgelerde, tüm hak sahibi  kategorileri için yakacak odun miktarında %50 artış  ve fiyatta %40 düşüş öngörülmüştür.

    Çevre ve Enerji Bakanlığı tarafından yayınlanan son genelgeye göre, ülkenin dağlık kesimlerinde yaşayan vatandaşların yakacak odun ihtiyaçlarını karşılamak üzere Trakya bölgesinin de içinde bulunduğu bazı illerin Ormancılık Politikası Uygulama Teftiş hizmetlerine 4.500.000 € ödenek tahsis edilecektir.

     İskeçe bölgesine yaklaşık olarak 165.000 € ödenek tekabül etmektedir, bu miktar önceki yıllara göre artmış olsa da, geçen yıla göre ikiye katlanan yakacak odun fiyatlarını hiçbir şekilde karşılamamaktadır.

    Bu nedenle, Bakanlık tarafından belirlenen fiyatların tatmin edici olmaması nedeniyle İskeçe (Xanthi) ve Yeniköy (Stavrupoli) Orman Müdürlükleri, gerekli yükümlülüklerini yerine getirememektedir.

    Akaryakıt fiyatlarının zirveye ulaştığı enerji krizinin fazlasıyla hissedilmeye başlandığı bu dönemde, Yeniköy (Stavrupoli) dağlık bölgelerinde ve Mustafçova (Miki) Belediyesi'nde yaşayan vatandaşların ısınma ihtiyaçlarını karşılamak için yakacak odun tek seçenektir.

    İskeçe orman müdürlüğünün hak sahiplerinin kullanımına sunduğu odun miktarının gerekli bir yardım olmasına rağmen hiçbir şekilde ısınma ihtiyaçlarını karşılamaya yeterli değildir, ve yaptıkları açıklamaya  göre, 2.500 hak sahibi aileye sunduğu odun miktarının toplanması için uğraşılmaktadır. Bakanlığın kooperatiflere verdiği fiyatların  serbest piyasaya göre çok düşük olduğundan kooperatifler kesim yapmamaktadır. Bakanlık tarafından yapılan son basın açıklamasında, fiyatlarında düzenleme yapılması gerektiğini ancak bunun gelecek yıl uygulanabileceğini belirtti.

    • Εnerji krizinin ciddi sorunlar yarattığı bu dönemde dağlık bölgelerde yaşayan vatandaşların artan ısınma ihtiyaçlarını  karşılayabilmeleri için ücretsiz odun dağıtımından yararlanmaları gerektiğinden.
    • Bakanlığın kooperatiflere verdiği düşük fiyatlar, bölge sakinlerine sunulan odun miktarında bir yetersizlik olduğundan ve bunun kaçak kesimlere yol açacağından.
    • Dağlık bölgelerde yaşayan vatandaşların ihtiyaçlarının giderilmesi ve sorunun çözümü bir sonraki yıla  ertelenmemesi gerektiğinen.

    Sayın Βakan’a sorulur?

    • 1) Kooperatiflerin ağaç kesimine başlamasını teşvik etmek amacıyla, dağlık bölgelerde yaşayanlara odun dağıtımı için ödenekleri artırmayı düşünüyormusunuz?
    • 2) Isınma ihtiyacının son derece önemli bir sorun olan ülkede dağlık bölgelerde yaşayan vatandaşlarımıza nasıl destek olmayı ve kaçak ağaç kesiminin nasıl önlemeyi düşünüyorsunuz?

                                                İskeçe Siriza Milletvekili

                                                      Hüseyin Zeybek

    ©2017 Burasi Batı Trakya. Tüm Hakları Saklıdır.

    Please publish modules in offcanvas position.