Milletvekili Zeybek, azınlık öğrencilerinin yatay geçişlerini sordu

    Milletvekili Zeybek, azınlık öğrencilerinin yatay geçişlerini sordu

    Gümülcine, 21.10.2022

    İskeçe Milletvekili Hüseyin Zeybek, özel kontenjanla Yunanistan üniversitelerine giren öğrencilerin yatay geçişleriyle ilgili sorunları  Meclise taşıdı.

    Zeybek'in soru önergesi ise şöyle:                               

    Soru Önergesi

                                     Eğitim ve Din İşleri Bakanlığına

    Konu: " Özel kontenjandan yararlanan Azınlık öğrencilerinin yatay geçişleri hakkında "

    SİRİZA Hükümeti, 4332/2015 sayılı kanun ile, zor ekonomik koşulları göz önünde bulundurarak aynı aileden farklı şehirlerde okuyan öğrencilere destek amacıyla, öğrenci kardeşlere yatay geçiş hakkı tanıdı.

    Yeni Demokrasi Hükümeti, 4692/2020 sayılı Kanunun 78. maddesi ile üniversitelere özel kontenjanla kabul edilen Azınlık mensubu öğrencilerin sözkonusu kanunun 76. Maddesinde değişikliğe giderek bu kategorideki öğrencilere yatay geçiş yapma olanağını kaldırmıştır, yani öğrenci kardeş statüsünde olan kriterlerden değil aynı kanunun 75. Maddesi gereğince sadece sosyal ekonomik kriterlere göre yatay geçiş başvurusu yapma hakkı tanınmaktadır.

    Yatay geçiş hakkı ekonomik olarak zorda olan ailelerin çoçuklarına eğitim sürecini kolaylaştırmak amacıyla verilir. Aynı aileden olup farklı üniversite ve şehirlerde eğitim gören kardeş statüsünde yapılan yatay geçişler de velilerin iki öğrenci okutmak ve maliyetin kısıtlanması adına sağlanan bir kolaylık olarak verilmiştir.

    Bu nedenle, üniversitelere azınlık kontenjanı ile kabul edilen öğrencilerin kardeş statüsünden yapılan yatay geçiş hakkından mahrum edilmesi haksızlıktır.

    • Κardeş öğrenci kategorisi ile yatay geçiş hakkı özel kategorilere de verilmesi gerektiğinden.
    • Hiçbir gerekçe gösterilmeden azınlık öğrencilerini kardeş kategorisinde yapılan yatay geçişlerden yararlanma hakkı verilmediğinden.

    Sayın Bakana sorulur?

    • Kardeş statüsünde bulunan Azınlık mensubu öğrencilerin bu kriterdeki yatay geçişten yararlanamama gerekçesi nedir?
    • Bu özel yatay geçiş kategorisinde bulunan öğrencilerin, 2022-23 akademik yılı için daha ileriki bir tarihte olsa dahi kardeş kategorisiyle yapılan yatay geçişlerden yararlanma hakkını tanımayı düşünüyor musunuz?

                                                                                   İskeçe Siriza Milletvekili

                                                                                       Hüseyin Zeybek

    ©2017 Burasi Batı Trakya. Tüm Hakları Saklıdır.

    Please publish modules in offcanvas position.