İtalya -Yunanistan Savaşı ve Azınlıktan Şehit Düşenler

    İtalya -Yunanistan Savaşı ve Azınlıktan Şehit Düşenler

    Gümülcine, 27 Ekim 2022

    28 Ekim 1940 - 6 Nisan 1941 tarihleri arasında İtalya ve Yunanistan  arasında meydana gelen savaştır.

    İtalya, 28 Ekim 1940 tarihinde Yunanistan’daki İtalyan büyükelçisi aracılığı ile, Mussolini’nin askerleri için serbest geçiş talebini iletti. Talepte, İtalyan birliklerinin önemli stratejik pozisyonlara girmesine veya işgaline izin verilmesi isteniyordu.

    Yunan lideri İoannis Metaksas, Mussolini’nin talebine şu kelimelerle karşılık vermiştir:  “Bu, savaş demektir”. Yunan radyosu, 28 Ekim sabahı Metaksas’ın yanıtının daha basit bir şekilde “Όχι”  yani “Hayır” olarak bildirmiştir. Yunan diktatör Metaksas’ın Mussolini’nin ültimatomunu reddetmesi üzerine, dağlık Yunanistan - Arnavutluk sınırından 140.000 İtalyan kuvveti aynı sabah saat 05.30’dan itibaren Yunan topraklarına girmeye başladı. Harekâtın ilk günlerinde İtalyanlar Yanya’ya 30 kilometre mesafede bulunan Kaloma Nehri’ne kadar ilerlediler. Fakat, İtalyan birliklerinin ilerleyişi beklenmedik bir direnişle karşılaşarak 2 Kasım’da durdu. İtalyanlar 6 Kasım’dan itibaren ise savunma pozisyonuna geçmiş bulunuyordu. Bu arada seferberliğini tamamlayan Yunan ordusu, 10 Kasım’da tüm cephede karşı saldırıya geçerek, ayın sonlarında Arnavutluk topraklarına kadar ilerledi.

    Altı ay boyunca, 16 yetersiz silahlanmış Yunan tümeni, Arnavutluk'ta onlarınkinden çok daha üstün teçhizata sahip  27 İtalyan tümenini, 6 Nisan 1941’de Alman ordularının saldırısına kadar durdurmayı başardı.

    Yunanistan’a karşı gerçekleşen İtalyan saldırısı ile birlikte, bölgemiz insanı da kendilerini savaşın içinde buldu. Yunanistan – İtalyan savaşının başladığı 28 Ekim sabahı Batı Trakya’da da seferberlik hemen başladı ve hızla tamamlandı. Gümülcine’de hazırlanan 29. Alay aynı gün cepheye gönderildi. Cepheye gönderilen 29. Alay’da bir çok soydaşımız da vardı. Batı Trakya’nın diğer bölgelerinden de gönüllüler yavaş yavaş toplanmaya başlıyordu.

    Savaşa ilk günden itibaren gönderilen 29. Alay da kasım ayının ilk günlerinden itibaren çatışmalara aktif bir şekilde katıldı. 29. Alay’ın çatışmalara katılması ile ilk şehitler de verilmeye başlandı.

    Aşağıda verilen listede bölgemizden 28 Ekim 1940- 6 Nisan 1941 arasında Arnavutluk cephesi başta olmak üzere verilen bir çok şehitten Yunan askeri kayıtlarında bulabildiğimiz 47 kişinin bilgileri verilmektedir.

     

    topluluk.jpg

     

    ©2017 Burasi Batı Trakya. Tüm Hakları Saklıdır.

    Please publish modules in offcanvas position.