“Emine” İskeçe Türk Birliğinde tanıtıldı

    Previous Next

    “Emine” İskeçe Türk Birliğinde tanıtıldı

    Gümülcine, 28.11.2022

    Öğretmen – Yazar Ramadan Duban’ın hazırladığı öykülerden oluşan “Emine” adlı kitabı 28.11.2022 akşamı İskeçe Türk Birliğinde tanıtıldı. Tanıtımı İskeçe Türk Birliği ile BAKEŞ ortaklaşa düzenledi.

    Ramadan Duban’ın hazırladığı ve BAKEŞ’in basımını gerçekleştirdiği 20 öyküden oluşan  “Emine” adlı kitap İskeçe Türk Birliğinde tanıtıldı.

    İskeçe Türk Birliği Başkanı Ozan Ahmetoğlu’nun yönettiği tanıtımda kitabın yazarı Ramadan Duban, BAKEŞ Başkanı Dr. Hüseyin Bostancı ve İskeçe Müftü Yardımcısı Ahmet Hraloğlu yer aldı.

    Güzel ve anlamlı bir etkinlikle beraber olduklarını, eski başkanlardan Ramadan Duban'ın hazırladığı kitabın tanıtımı için burada bulunduklarını ve kitabı herkese tavsiye ettiğini belirten Ozan Ahmetoğlu, “Bu kitapta kendinizden parçalar ve bölümler bulacaksınız. Böyle güzel bir eseri Batı Trakya Türk edebiyatına, Türk yazın hayatına kazandırdığı için çok teşekkür ediyoruz.” Görüşlerini ifade etti.

    BAKEŞ – Batı Trakya Kültür Eğitim Şirketi ailesi olarak Ramadan Duban'ın  yazdığı “Emine” adlı kitabı yayımlamaktan ve tanıtımını yapmaktan memnuniyet duyduklarını belirten BAKEŞ Başkanı Dr. Hüseyin Bostancı, “Bu kitap BAKEŞ için bir övünç kaynağıdır. BAKEŞ’in 52'nci yayımı olan bu kitabı büyük bir gayret ve özveri le bizlere sunan Ramadan hocamıza da huzurlarınızda teşekkür ediyorum, tebrik ediyorum ve başarılarının devamı diliyorum.” Düşüncelerini belirtti.

    Kitabın basımını gerçekleştiren BAKEŞ’e, toplantının ev sahipliğini yapan İskeçe Türk Birliğine, İskeçe Müftüsü Mustafa Trampa’ya teşekkürlerini sunan kitabın yazarı Ramadan Duban, “Toplumların kendilerine has yaşam tarzları vardır. Örf, adet gelenek görenekler toplumun ortak değerleridir. Toplumumuz zeki, çalışkan , dürüst ve vefakardır. Özenle yazmış olduğum hikayeler yaşanmış hikayelerdir. Her türlü zorluğa katlanan, durmadan çalışan, gece gündüz yol gözleyen yöremizin esas bekçileri Müslüman-Türk analarıdır. Kitabıma da onların adını koydum ve ilk hikayemde de onları anlatmaya çalıştım.” Görüşlerine yer verdi.

    “Burada tanıtımını yaptığımız “EMİNE” adlı kitap, 102 sahifelik olup bir önsözle ve 20 öykü içermektedir. Yazar Ramadan Duban, bu kitabı ne amaçla kaleme aldığını önsözde şöyle dile getiriyor:

    “Öykülerin bir kısmı, azınlığımızın takdir ettiği ve severek okuduğu “GÜNDEM” gazetesinde yayınlandı. Gazetede hikayelerimi okuyanların bana verdiği moral ve destek, tüm hikayelerimi bir kitapta toplayıp halkımın takdirine sunmama vesile oldu.”

    İçerdiği ana temayı da şu sözlerle ifade etmektedir: “Yaşanmış, yaşanan hayatları yazmaya çalıştım. Toplumumuz insanının yaşadıklarını yansıtmaya özen gösterdim.” Sözleri ile konuşmasına başlayan İskeçe Müftü Yardımcısı Ahmet Hraloğlu, “Yazar öyküleri kaleme alırken, herkesin anlayacağı akıcı ve sade bir dil kullanmış, her öyküde kendisi de ifade ettiği gibi eski yıllardan günümüze kadar toplumumuzda yaşanan ve yaşanmakta olan zor hayat şartlarını ve azınlık insanı olarak karşı karşıya kaldığı haksızlıkları yansıtarak adeta film şeridi gibi gözler önüne sermiştir. Okurken, o dönemde yaşayanlar, adeta o yılları yeniden yaşarcasına heyecan duyacakları, şimdiki gençlerin de dedelerinin-babalarının çektikleri zorlukları merakla okuyup ders alacakları faydalı bir eser olduğunu belirtmem gerekir. Ben heyecanla okurken, bir çok öykü sanki beni anlatıyor hissine kapıldım.”

    Görüşlerini vurguladı ve konuşmasına şöyle devam etti: “Beni bu öyküler doğduğum köyüme götürdü. İlkokulu okuduğum yılları yeniden yaşadım. Daha ilkokula giderken, tütün tarlasındaki çalışmalarım, hayvanların peşinde gidişim, gözümün önüne geldi. İçimden o zorlu yılları, çocukluğumu bir daha yaşamak istemezdim diye geçirdim. Hele ilkokulu bitirince, babamın beni Türkiye’ye okumaya gönderdiği o yıllarımı hiç mi hiç unutamam. Aynen yazarın “EMİNE” başlıklı ilk öyküde ele aldığı gibi, Emine’nin bir dağ köyünde doğmuş olması, ilkokulda “hüdayi nabi”t bir öğretmenden ders alması ve sonradan merkez köye indikleri zaman hiç Türkçe bilmemesi gibi, ben de aynı şekilde Türkçe bilmeden Türkiye’de ilk derse girdiğim anı hala gözümün önündedir. Öyle inanıyorum, bu öyküleri okuyanlar, mutlaka kendi yaşadıkları zorlu hayatlarını bulacaklardır…”

    Hraloğlu konuşmasının devamında da öykülerden açıklamalı örnekler sundu.

    Etkinliğin sonunda Ramadan Duban kitabını imzalayarak sevenlerine takdim etti.

    Etkinliğe; Kitabın yazarı Ramadan Duban, BAKEŞ Başkanı Dr. Hüseyin Bostancı, İskeçe Müftüsü Mustafa Trampa, İskeçe Milletvekili Burhan Baran, Mustafçova eski belediye başkanı Cemil Kabza, ROBİS Grubu Başkanı Latif Mehmet,  Encümenler Birliği Başkanı Ahmet Kara’nın yanı sıra çok sayıda soydaş katıldı.

    ©2017 Burasi Batı Trakya. Tüm Hakları Saklıdır.

    Please publish modules in offcanvas position.