Mehmet Akif Ersoy ve Kireççiler Köyü

    Mehmet Akif Ersoy ve Kireççiler Köyü

    Gümülcine, 12.03.2023

    YORUM

    Mehmet Akif Ersoy’un yazdığı şiirin 12 Mart 1921'de 1. Türkiye Büyük Millet Meclisi tarafından İstiklâl Marşı olarak kabul edilmesinden sonra her yıl aynı tarihte anma  törenleri düzenlenmektedir.  

    Mehmet Akif Ersoy, 1873- 1936 yılları arasında yaşadı. İptidaiyi Fatih’te okudu. Bir süre Siyasal Bilgiler Fakültesine devam etti ve devamında da Vaterinerlik Fakültesini birincilikle bitirdi. Öğretmenlik yaptı. 1920’de milletvekili seçildi ve 1936’da  hayatını kaybetti.

    Kireççiler – Hrisa İskeçe’ye bağlı tarihi ve çok önemli bir köydür. Osmanlı’da İttihat ve terakki döneminde faaliyet gösteren istihbarat örgütü Teşkilat-ı Mahsusa liderleriyle Atatürk’ün yaveri olan Salih Bozok’un sık sık ziyaret ettiği bir köydür. Burada Abdurrahim Efendi konağında toplantılar yapılırdı ki Abdurrahim Efendi daha sonra idam isteği ile Lyon’a sürgüne  gönderilmiştir. Batı Trakya’da latin harfleriyle ilk eğitim 1928 yılında yine bu köyde başlatılmıştır. Geçtiğimiz yıllarda kapanan “Şafak” dergisinin kurucularından yazar, öğretmen ve şair Mustafa Tahsinoğlu da bu köyde yaşamış ve geçtiğimiz yıllarda hayatını kaybetmiştir. Köyün tütünü de çok meşhur olmuş, öyle ki Osmanlı Padişahı Abdülhamit’e  ve Rus saraylarına buradan tütün gönderilmiştir. O yıllarda tütünün 1 kilogramı bir altına satıldığından halk çok zenginleşmiştir. Yine bu dönemde Kireççiler marka bir de sigara üretilmiştir.

    Ancak en önemlisi Mehmet Akif Ersoy’un Kireççiler köyünü ziyaret etmesidir. Anlatılanlara göre, Kireççiler köyünden İmam Hasan Efendi, İstanbul Fatih Medresesini bitirmiş ve köyüne dönerek hizmete burada devam etmiştir. O dönemde arkadaşı olan Mehmet Akif Ersoy da Kireççiler köyüne gelmiş ve onu ziyaret etmiştir. Ne yazık ki bu ziyaret hakkında anlatımlar dışında detaylı bilgi bulunamamıştır.

    Her ne olursa olsun Mehmet Akif Ersoy’un babası da Balkan (Arnavutluk) kökenlidir. Balkan insanının Türkiye’nin kalkınması için yaptıkları katkılar sayılamayacak kadar çoktur. Doğdukları topraklardan zorla göç ettirilen ve akın akın gelen  insanlarımız Türkiye’ye ulus bilincini getirmişler ve kalkınması için var güçleriyle çalışmışlardır. Mustafa Kemal Atatürk ve silah arkadaşlarının bir çoğunun da Balkan kökenli olduğunu unutmamak gerekir. Kısacası Balkanlardan vatan haini çıkmamış ve herhalde bundan sonra da çıkmayacaktır.

    Türk Milletine çok önemli bir kahramanlık şiiri bırakan Mehmet Akif Ersoy’u saygıyla anıyoruz.

    ©2017 Burasi Batı Trakya. Tüm Hakları Saklıdır.

    Please publish modules in offcanvas position.