Kuzey Makedonya'da "30. Uluslararası Hıdırellez Bahar Şenlikleri" düzenlendi

    Previous Next

    Kuzey Makedonya'da "30. Uluslararası Hıdırellez Bahar Şenlikleri" düzenlendi

    Gümülcine, 7.05.2023

     

    Valandova'ya bağlı Çalıklı köyünde düzenlenen tören, iki ülke marşlarının okunmasıyla başladı.

    Törene, Kuzey Makedonya İçişleri Bakanı Oliver Spasovski, Türkiye’nin Üsküp Büyükelçisi Hasan Mehmet Sekizkök, Valandova Belediye Başkanı Pero Kostadinov, Türk Demokratik Partisi (TDP) Genel Başkanı ve milletvekili Beycan İlyas’ın yanı sıra Uluslararası Hıdırellez Bahar Şenlikleri temsilcileri, ülkedeki Türk ve yerel kurum ve kuruluş temsilcileri ile çok sayıda vatandaş katıldı.

    Bakan Spasovski, burada yaptığı konuşmada, şenliği 30 yıldır Kuzey Makedonya’da dostluk, yakınlaşma ve çok etnikli yapının onaylanması ruhunu yaydığını söyleyerek, "Türk toplumunun kültürel-folklorik mirasının bir parçası olan ve bulunduğumuz gökyüzünün altında Makedon-Türk ortak uyumunun bir parçası olan bu güzel şenlik, tarihimizin ve ülkemizin kültürel, tarihi ve sosyal gelişiminde derin köklere sahip zengin etnik yelpazenin birçok örneğinden birini temsil ediyor." diye konuştu.

    Büyükelçi Sekizkök de, Kuzey Makedonya’nın barış içinde bir arada yaşama kültürünü temsil etmek suretiyle Balkanlar'a ve dünyaya örnek olduğuna işaret ederek, "Kuzey Makedonya’yı meydana getiren toplumlar arasında dayanışmanın ve uyumun sağlanmasında, bu ülkenin kadim halklarından olan Kuzey Makedonya Türklerinin büyük bir rolü bulunmaktadır. Türkler, Kuzey Makedonya ve Balkanlar’daki yerli halklardandır ve bu coğrafyanın zengin kültürünü inşa eden milletlerdendir." diye konuştu.

    Festival Başkanı Şenol Tahir de, bu yıl dört jübile kutladıklarını anımsatarak, "30. yıl Hıdırellez festivali, 40. yıl yağlı güreşler turnuvası, 25. Türk Halk Kültürü Sempozyumu ve 5. yıl Hıdırellez ailesinin UNESCO listesine girmesini." dedi.

    Türk İşbirliği ve Koordinasyon Ajansı Başkanlığı (TİKA) Üsküp Koordinatörü Halim Ömer Söğüt ise, "Kuzey Makedonya’daki faaliyetlerine 2000’li yılların ilk devresinde başlayan TİKA, Kuzey Makedonya’da dil, renk, din ayırt etmeksizin başta eğitim ve sağlık olmak üzere tarım ve kültürel işbirliği alanlarında yaklaşık 1200 projeyi hayata geçirmiş, bu vesileyle insana dair beşikten mezara her alanda iki ülke arasındaki dostane ilişkilere katkı sağlamaya gayret etmiştir." ifadelerini kullandı.

    Valandova Belediye Başkanı Kostadinov ve Makedonya Türk Sivil Toplum Teşkilatlar Birliği (MATÜSİTEB) Başkanı Tahsin İbrahim de birer konuşma yaptı.

    Türkiye ve Balkan ülkelerinden gelen halk oyunları ekiplerinin gösteri yaptığı şenlikte, yağlı güreşler ilgiyle izlendi.

    Şenliklerin düzenlenmesine katkı sağlayan kişi ve kurumlara plaket dağıtılan program kapsamında, köy okulunda kurulan sergi gezildi.

    Kuzey Makedonya Kültür Bakanlığı ile Türkiye Cumhuriyeti Kültür ve Turizm Bakanlığının yanı sıra birçok kurum ve kuruluşun da desteklediği ve 5 Mayıs'ta başlayan şenlik, yarın sona erecek.

    ©2017 Burasi Batı Trakya. Tüm Hakları Saklıdır.

    Please publish modules in offcanvas position.