Kozlukebir Belediyesinde kim kazanır?

    Kozlukebir Belediyesinde kim kazanır?

     

    Gümülcine, 11.10.2023

    YORUM

    Yunanistan’da 8 Ekim 2023 günü düzenlenen yerel seçimlerden sonra, bazı bölgelerde hiç bir liste %43+1 rakamını elde edemediğinden seçim 15 Ekim 2023 Pazar günü tekrar edilecek.

    İskeçe’nin Mustafçova - Miki ve Rodop ilinin Kozlukebir - Arriana Belediyelerinde de hiç bir liste yukarıdaki rakamı elde edemediğinden seçimler tekrarlanacak.

    Yerel seçimin Türk adaylar arasında huzur ve barış içinde geçmesi; adayların birbirlerini rencide edecek söylemlerden kaçınmaları, belli ki kafalarında ikinci tura kalma durumu vardı. İlk turda rakipleri karşısında ağzına geleni söyleyen; aşırı, yıpratıcı, aşağılayıcı, küfürlü söylemlerde bulunanların geçmişte nasıl seçim kaybettiğini her aday çok çok iyi biliyordu.

    Şimdi adaylar, ilk haftanın verdiği özgüvenle yeniden insanlarımızın oylarına talipler. Kozlukebir Belediyesinde adayların seçimden sonra birbirlerine başarılar dilemeleri ve halka teşekkür etmeleri, aslında seçim sonucunun kabulü niteliğindeydi.

    Yerel seçimi belirleyen kriterler nelerdir?

    Örneğin Kozlukebir Belediyesi çok küçük, ekonomik olarak da insanlarımız bir dizi sorunlar yaşadığından çok değişik kriterler ortaya çıkmaktadır. İlk başta küçük kişisel menfaatler göze çarpmaktadır. İkinci sırada ise; akrabalık, dostluk ilişkileri ön plana çıkmaktadır. Üçüncü sırada, her ne kadar eskiden olduğu kadar çok fazla göz önüne alınmasa da, zaman zaman bazı seçimlerde "bölgecilik" de yeniden ön plana geçmektedir. Adayların ideolojik görüşlerine bakarak oy kullanananların sayısı  ve vaat edilenler ise seçimleri etkileyecek nitelikte değildir.

    Peki Kozlukebir Belediyesindeki seçimleri kim kazanır?

    Bu soruyu yukarıda belirttiğimiz kriterler ile adayların ilk hafta elde ettikleri meclis üyesi sayıları belirleyici olabilir. Örneğin bir köyde, adayın seçilmesi durumunda, köyden meclis üyeleri seçilecekse, bu durum seçmenleri etkileyebilir.

    Yine yukarıdakinin tam tersi olduğunda, kısacası bir köyden seçilemeyenlerin ve adayların birbirlerini oyuna getirmeleri de seçimleri etkileyen kriterler arasında bulunmaktadır.

    Yine bölgeler arasında ayırım yapılıp, kısacası “bölgecilik” yapıldığında da, o bölge halkının kendi adayına yönelmesi de olabilir.

    İlk seçimlerde rakiplerini rencide edici, sahtekarlık gibi söylemlerle aşırı derecede mesnetsiz ve dayanıksız olarak suçlayanların da kaybeden rakiplerinden oy beklemesi hayal olur.

    Yine seçimi ilk haftada önde bitirmeye de pek güvenmemek gerekir. Geçmişte bazı adayların %48,5 oy ile ilk haftayı birinci sırada tamamlayıp, ikinci haftada seçimi kaybettiklerini de hatırlamamız gerekir.

    Ancak şunu da unutmamak gerekiyor: Yerel seçimlerde iki kere iki hiç bir zaman için dört etmemektedir.

    Dolayısıyla seçimlere yakın konjonktürde meydana gelecek olağanüstü durumlarda da seçmenlerin davranışları etkilenebilir.

    Kozlukebir Belediyesinde kimin seçimi kazanacağını, yukarıda sıraladığımız kriterler ışığında; Rıdvan Ahmet üçüncü döneme ayak basacak mı? Erdem Hüseyin ilk defa başkanlığı kazanıp yeni bir sayfa açacak mı?

    Bütün bunları, 15 Ekim 2023 günü seçmenlerin tercihleri belirleyecektir.

    ©2017 Burasi Batı Trakya. Tüm Hakları Saklıdır.

    Please publish modules in offcanvas position.