Hasan Hatipoğlu: "Türkiye Cumhuriyeti’nin 10. Yılını “ELPİS” Kulübünde Kutladık!

    Hasan Hatipoğlu: "Türkiye Cumhuriyeti’nin 10. Yılını “ELPİS” Kulübünde Kutladık!

    Gümülcine, 27.10.2023

    Eski milletvekili Hasan Hatipoğlu, 15 yıl önce, T.C.’nin 10. yılını nasıl kutladıklarını şöyle anlatmıştı:

    Bugün bile hatırladığımda hep heyecan duyarım.

    Genç Türkiye Cumhuriyeti'nin 10. yıl kutlamasının 1933 yılında Gümülcine'de "ELPİS-ÜMİT" kulübünde yapıldığını hatırlıyorum.

    Ben o yıllarda ilkokul öğrencisiydim. Bizler Huhsusi Türk İlkokulu'ndan İdadiye'ye nakledilmiştik. O dönemde Cemaat idaresi tayinle belirleniyordu. Babam o dönemde Laykon-Halk Partisi'nden milletvekili idi. Halk Partisi iktidarı ele aldıktan sonra vilayette hükmü geçmeye başlamıştı. Derhal Cemaat Heyeti değiştirildi ve Hususi Türk İlkokulu bu şekilde İdadiye'ye nakledilmiş oldu. Babam bu şekilde idadiye'yi de ele geçirmek istiyordu, çünkü orada daha fazla öğrenci vardı.

    WhatsApp_Image_2023-10-26_at_10.01.23_2.jpeg

    Kutlamanın yapılacağı binanın önüne geldik. Binanın içi ve dışı insanlarla dolu idi. Herkes büyük bir dikkatle neler olacağını bekliyordu. O yıllarda Gümülcine'de birkaç tane otomobil vardı. Binaya yakın olan Recep Ağa'nın evinin yanına siyah Ford marka bir arabanın getirildiğini gördüm. Daha sonra öğrendik ki bu arabadan cereyan alıyorlarmış. O dönemde Gümülcine'ye sadece geceleri cereyan veriliyordu.

    Arabadan uzatılan cereyan telleriyle Corting marka radyo çalıştırılıyordu. Radyodan ise Ankara'da Türkiye Meclisinde Atatürk'ün konuşmaları naklen veriliyordu. Ben Atatürk'ün sesini ilk defa bu radyodan duydum. Çok net ve güzel konuşuyordu.

    İşte yıllar önce genç Türkiye Cumhuriyeti'nin 10. yılını bu şekilde kutladık. Hatırladığım, insanların hiç konuşmadan, adeta hiç bir kelimeyi kaçırmak istemeden, radyodan Atatürk'ün sesini çok dikkatli bir şekilde dinledikleridir. Bu olay unutamadığım anılarım arasında yer almaktadır. Bugün bile hatırladığımda hep heyecan duyarım.

    Kaynak: Rodop Rüzgarı dergisi, 2008/6

    ©2017 Burasi Batı Trakya. Tüm Hakları Saklıdır.

    Please publish modules in offcanvas position.