İSKEÇE AZINLIK LİSESİ’NDE YAŞATILAN SORUNU AVRUPA PARLAMENTOSUNA TAŞIDIK

    İSKEÇE AZINLIK LİSESİ’NDE YAŞATILAN SORUNU AVRUPA PARLAMENTOSUNA TAŞIDIK

    Gümülcine, 30.11.2023

    Tüm kamuoyunun malumu olduğu üzere İskeçe Azınlık Ortaokul ve Lisesi’nde 2023-24 eğitim yılının başlamasıyla birlikte anlamlandıramadığımız bir şekilde ikili (sabahçı-akşamcı) eğitim sorunu baş göstermiştir. Geçmiş yıllarda daha yoğun öğrenci ile sadece sabahçı eğitimi veren okul, bu eğitim yılında daha az öğrencisi olmasına rağmen, okulun açıldığı ilk gün İskeçe Ortaöğretim Müdürü tarafından okul idaresine iletilen bir talimat ile İskeçe Azınlık Lisesi ikili eğitime zorlanmıştır. Bunun üzerine okulun Encümen Heyeti ve Okul Aile Birliği Yönetimi sorunun çözüme kavuşturulması için İskeçe Ortaöğretim Müdürü ile yaptıkları görüşme de maalesef sonuçsuz kalmıştır. Nihayetinde İskeçe Ortaöğretim Müdürlüğü’nün okulda ikili eğitim dayatmasını protesto etmek, okulun sabahçı olarak başladığı eğitime devam etmesi ve yıllarca süren okulun bina sorununa çözüm bulunması talebiyle, İskeçe Azınlık Ortaokul – Lisesi öğrencileri boykot kararı almıştır. Yaklaşık iki hafta süren boykotun ve yürüyüşlerin akabinde okul idaresine sadece sabahçı eğitim yapılacağı yönünde bir talimat iletilmiştir. Ancak sorun çözüldü sevincini yaşayamadan sözlü bir talimatla alt kattaki sınıfların sınıf olarak kullanılamayacağı emri verilmiş ve öğrenciler üst üste gelecek şekilde 20 sınıfa mahkûm edilmiştir. Gerekçe olarak alt kattaki sınıflardaki sağlıksız koşullar gösterilmiştir.

    Bunun üzerine üyesi olduğumuz Avrupa Hür İttifakı’na (EFA) konuyu taşıdık. Daha önceden EFA Başkanı okulu bizzat ziyaret ederek, tütün deposundan bozma bu okulun fiziki koşullarının uygun olmadığını dile getirmişti. EFA ile yaptığımız çalışma neticesinde hazırladığımız soru önergesi Avrupa Parlamentosu’nun gündemine taşınmıştır, EFA milletvekili François Alfonsi’nin sunduğu soru önergesi şöyledir:

    Konu: Yunanistan'ın İskeçe şehrindeki Azınlık Ortaokulu ve Lisesinde devam eden durum ve insanlık dışı koşullar.

    Eğitim tesislerine ilişkin temel yapı standartları ve teknik gereklilikler ulusal mevzuat ve AB mevzuatı tarafından belirlenmiştir. Bugün Batı Trakya'daki İskeçe Azınlık Ortaokulu ve Lisesi'nde, eski bir ahşap tütün deposunda yaklaşık 600 Türk öğrenci eğitim görüyor. EFA'nın Nisan 2023'te okula yaptığı çalışma ziyaretinde binanın nitelikli ve sağlıklı bir eğitim vermeye uygun olmadığı gözlemlendi. Acil bir durumda okulun fiziksel koşulları, okulu her türlü trajediye karşı savunmasız bırakıyor.

    Ancak Yunan yetkililerin sunduğu tek seçenek, iki vardiyalı eğitim ve 27'den fazla öğrencinin bulunduğu, sınıfların fiziksel sınırlarını aşan aşırı kalabalık sınıflardır.

    Batı Trakya'daki İskeçe Azınlık Ortaokulu ve Lisesi'nin fiziki koşullarına ilişkin bu durum ışığında; Komisyon bu durumun, yani Yunanistan'ın Türk azınlığa insanlık dışı ve AB standartlarında eğitim verilmesi konusunda AB mevzuatına uymadığının farkında mı?

    İskeçe Azınlık Lisesi'nde felakete yol açabilecek olası bir acil durumdan sorumlu olacak olan Yunanistan'ın azınlık eğitim politikası hakkında Komisyonun görüşü nedir?

    Türk azınlığın Avrupa vatandaşı olarak karşı karşıya kaldığı eğitim alanındaki hak ihlalleri konusunda Komisyonun görüşü nedir?

    DEB Partisi

    ©2017 Burasi Batı Trakya. Tüm Hakları Saklıdır.

    Please publish modules in offcanvas position.