Milletvekili Zeybek: "Spor alanında da ısrarla hizmet etmeye devam edeceğiz"

    Milletvekili Zeybek: "Spor alanında da ısrarla hizmet etmeye devam edeceğiz"

    1.02.2024

    Basın Açıklaması

    "Yeni Sol'’ partisinde de toplumun gerçek ihtiyaçlarına spor alanında da ısrarla hizmet etmeye devam edeceğiz"

    *Yeni Sol Partisi meclis kurulu sözcüsü olarak meclis kurulunda spor alanında şiddette ilişkin yasa tasarısı hakkında yaptığım konuşmadan önemli noktalar.

    - Sporun kendisi bir şölen olması gerekirken, Meclis'te sporla ilgili bir tartışma da kutlama havasında olmalıdır.

    - Ancak biz kötü hava koşullarından dolayı stadyumlarda meydana gelen hasarlar (Girit Stadyumu) ya da taraftarların hayatını kaybetmesiyle sonuçlanan şiddet olaylarının tartışıldığı noktaya geldik.

    - Yeni Sol Partisi olarak sporun bu olmadığını ve bu olumsuz havayı değiştirmek için gerekeni yapacağımızı Meclis kürsüsünden bildirmek isteriz.

    -Bu yasa tasarısı ile YD hükümeti aslında kendi suç derecesindeki acizliğini ve sorumsuzluğunu kabullenmiş oldu. Unutmamak gerekir ki 2023'ün sonlarında stadyumlarda hayatını kaybeden 2 insanın daha yasını tuttuk.

    - Geçtiğimiz yaz 200 Hırvat Nazi holiganının ülkenin yarısını rahatsız edilmeden geçip AEK stadyumunun önünde Michalis Katsouri'ye suikast düzenlemesine izin verdiniz.

    -Birkaç gün önce Renti'de yaşanan olaylarda görev başındaki polis memuru Giorgos Lyggeridis trajik bir şekilde hayatını kaybetti. Yeni yasa çıkarmak için yine geç kaldınız.

    - 2 yıl önce de 19 yaşındaki Alkis Kampanos taraftar şiddetinde hayatını kaybetmiş ve Bıçak kemiğe dayandı deyip bunun son olacağını iddia edip yine birşey yapmadınız.

    -Geçmişte oyladığınız ama hiçbir zaman uygulamadığınız hükümlere küçük değişiklikler getirdiniz ve hiç adil olmayan tüm taraftarların tribünlerine kilit vurarak herkesi cezalandırdınız.

    -Ne yazık ki yasaları İnsan hayatları kaybedildiğinde hatırlıyor - Baskıcı ve otoriter bir polis devleti kurmaya çalışıyorsunuz.

    -Bu kadar katı kurallara rağmen stadyumlarda şiddet içeren nitelikteki olaylar artıyor. Bunun nedenini hiç merak ettiniz mi?

    - Taraftar şiddeti olgusu karmaşık ve çok faktörü bir problem olup, kombine bir önlem almak gerektirmektedir. Son olarak ta şiddet önlemeye karşı farkındalık yaratmamız gerekmektedir.

    Yeni Sol Partisi olarak şu önerilerde bulunduk:

    ● Devletin taraftar şiddetini önlemek amacıyla, yetkili Bakanlıkların temsilcilerinin katılımıyla partiler arası bir komisyonun oluşturulması, Eğitim İşleri Komisyonunun gözetimi ve yetkisi altında, parlamentonun eylemlerinin koordinasyonunu üstlenecek yeni bir kurul oluşturulması.

    ● Stadyumlarda şiddete karşı bir gözlem yeri kurulmasını, Federasyonlar tarafından sadece spor psikoloğu değil aynı zamanda sosyal hizmet uzmanının da zorunlu olarak alınmasını önerdik.

    ● Adil rekabeti güçlendirmek için tüm derneklerle işbirliği içinde eğitimsel ve sosyal eylemlerin oluşturulması, aynı zamanda her düzeyde eğitim alanına dayalı organize bir şiddeti önleme ağının oluşturulması.

    ● "Alki Adına" adı altında oluşturulan yapının, empati kurmak, farkındalık yaratmak, sporda tüm renklerin bir noktada buluşmasını sağlamak amacıyla kurulan bu tür oluşumların faaliyetlerinin devlet tarafından da desteklenmesi.

    ● Bilim insanları daha önce suç işlemiş veya buna karışmış olan kişilerin maç günü polis karakoluna gitme, ömür boyu stadyumlara girme yasağı gibi önleyici katı tedbirlerin ve ilgili cezaların yer aldığı bir sistem önerdi.

    ● YD hükümeti kendi sorumluluklarını üzerinden atmak için tüm futbol taraftarlarını cezalandırıp dayattığı ve önlem adı altında dayattığı otoriter yasa tasarısına hayır oyu kullanıyoruz.

    ● Tasarının 20. maddesindeki hüküm, Üniversitelerin beden eğitimi dalında eğitim veren A' kategorisindeki mesleki lisansın notunu düşürmektedir.

    ● Spor, çeşitli spor şirketlerinin kâr oranlarıyla ölçülen bir ticaretten çok daha fazlasıdır ve tüm vatandaşların evrensel bir hakkıdır.

    ● 2024 yılında engelli vatandaşlarımızın erişimine kapalı spor tesisleri ve buna uygun altyapılarınının bulunmaması kabul edilemez.

    ● PSAPP Başkanı, Yunan hükümetinin, nihai mahkeme kararlarına rağmen, PAE'lere ödenecek ücretleri geciktirmesi nedeniyle sporcuların çok kötü ekonomik durumda olduğunu, hatta hayatlarına son vermek istedikleri gibi tehditlerde bulunduklarını belirtti.

    ● PSAPP Başkanı, Süper Lig 2'deki profesyonel futbolculara borçların 25 milyon euroyu aştığını da vurguladı. Hükümet bu insanları görmezden gelemez sözkonusu olan insanların ve ailelerin geçim problemleri.

    ● Ne yazık ki spor dallarındaki menfaat ve çıkarlar ön planda. Hükümetin de onlarla çatışmaya girmekte isteksiz olduğunu görmekteyiz.

    ● Altyapı ve finansman yetersizliği nedeniyle amatör sporların ülke genelinde zor bir dönemden geçtiği bir zamanda, bazıları spor kurumu adı altında maddi çıkar sağlamaktadırlar yapıyor.

    ● Bizler Yeni Sol Partisi olarak toplumun gerçek ihtiyaçlarına, kitle sporları alanında geçmişin hastalıklı çıkarlarından uzak bir şekilde hizmet etmeye inatla devam edeceğiz.

    ©2017 Burasi Batı Trakya. Tüm Hakları Saklıdır.

    Please publish modules in offcanvas position.