Gümülcine, 13.04.2025
Gümülcine’de 1952 kurulan Celal Bayar Lisesi ek binasının temel atma töreni 18 Eylül 2002 tarihinde dönemin Dışişleri Bakanı Yorgo Papandreu tarafından yapıldı.
Törene; Yorgo Papandreu, milletvekilleri Galip Galip ve Ahmet Mehmet, Vali Stavropulos, Vali Yardımcısı Yannakidis, Bölge G. Sekreteri Papadopulos, Encümen Heyeti Başkanı Şinasi Ali, Gümülcine Bld. Bşk. Vavaciklis, Türkiye Cumhuriyeti Gümülcine Başkonsolosu Hüseyin Avni Botsalı v.d. kişiler katıldı.
Temel atma töreninde Dışişleri Bakanı Yorgo Papandreu aşağıdaki konuşmayı yaptı:
"...Burada bulunan çocuklara seslenmek istiyorum. Çünkü onlar hayata umut dolu bakıyorlar. Yunanistan'da, sizin ülkenizde, Azınlıkla ilgili değişik bir döneme girdiğimizi söyleyebilirim. Çünkü Balkanlardaki bölgeler uzun yıllar çok kötü tecrübeler yaşamışlardır. Özellikle, Balkanlarda ve sınır bölgelerinde yaşayan azınlıklar, gelişmesiyle birlikte, Trakya dediğimiz bu bölge; sadece Balkanların değil bütün
Yunanistan'ın en avantajlı bölgesi olacaktır.
Bütün bunların gerçekleşmesi için uzun yıllar mücadele verdik. Azınlığa karşı değişik uygulamaları başlattık.
Üniversiteye girişte %5 barajını sağladık. Birkaç yıl önce bir kız çocuğunun hukuk veya başka okula gideceğini düşünemezdiniz. Bunlar birer hayalden ibaretti. Bu gün ise bir gerçektir. 19’ ncu Madde'nin kaldırılması ve vatansızların bulunması. Bu sorun da çözülecektir.
Skandalidis ile bu konuları ele aldık ve vatansızlar sorununun çözüleceğini belirtti.
Çok kültürlü okulların yapımını başlattık.
Okulların tamiri için gerekli yardımları sağladık. Ve, şimdi de Celal Bayar'a ek bina yapılması için temel atıyoruz. Bu uzun yılların bir beklentisiydi. Gerçekleşmesinden mutluluk duyuyoruz. Bir an önce inşaatın bitirilmesini beklemekteyiz.
Daha başka konular da vardır; anaokulları gibi. Anadil ve İngilizce'nin öğrenilmesi gibi konuları Eğitim Bakanı ile görüşeceğimi belirtmek istiyorum.
Benim bakanlığımla ilgili; vize ve onay işi bulunmaktadır. Dün yetkili makamlarla konuyu görüştüm ve sizin için gerekli kolaylıkların sağlanmasını istedim. Böylece, sizin akrabalarınız, daha kolay bir şekilde Yunanistan'ı ziyaret edebileceklerdir.
Vakıflar konusunu Vaso Papandreou da gündeme getirmişti. Vakıf idarecileri, bölge halkını ve özellikle Azınlığı temsil eden insanlardan oluşmalıdır. Bu diyalog gerektiren bir sorundur. İnanıyorum ki, hükümetimiz, çok kısa zamanda bu sorunu da çözecektir.
Sorunların hepsi henüz çözülmemiştir. Fakat bir çok sorun, sistematik olarak çözülme yoluna girmiştir. Demokratik kurallar ve eşit “kanun-eşit yurttaşlık" kavramı gereği; Azınlık diğer Yunan vatandaşları gibi, bütün haklardan yararlanmalı ve eşit sorumluluklar taşımalıdır.
Ve, kendilerini bu ülkenin gerçek vatandaşı hissetmelidirler. İnanıyoruz ki, Azınlık, Yunanistan'ın geleceğine çok şeyler katacaktır..."
RODOP Rüzgarı gazetesi, 25 Eylül 2002