BATI TRAKYA TÜRK AZINLIĞI AGİT İNSANİ BOYUT TOPLANTISINDA TEMSİL EDİLDİ

    BATI TRAKYA TÜRK AZINLIĞI AGİT İNSANİ BOYUT TOPLANTISINDA TEMSİL EDİLDİ

    Gümülcine, 4.06.2025

     

    BTAYTD, 2025 yılının 3. AGİT (OSCE) Tamamlayıcı İnsani Boyut Toplantısına katıldı. Toplantı 2-3 Haziran tarihlerinde AGİT dönem başkanı Finlandiya ve Demokratik Kurumlar ve İnsan Hakları Ofisi (ODIHR)’nin ev sahipliğinde Viyana’da gerçekleşti. Toplantıya BTAYTD’ni temsilen İnsan Hakları Uzmanı Kerem Abdurahimoğlu katıldı.

    "Hoşgörü ve ayrımcılıkla mücadeleyi teşvik etmenin bir yolu olarak kapsayıcılık" temalı toplantı 2 Haziran Pazartesi günü açış oturumu ile başladı. Daha sonra “Saygı: AGİT bölgesinde hoşgörüsüzlük ve ayrımcılıkla kapsamlı ve kapsayıcı bir şekilde mücadele etmek” başlıklı ilk oturum gerçekleştirildi. Bu oturumda BTAYTD söz alarak Batı Trakya Türk Azınlığının dernekleşme özgürlüğü ve eğitim alanında yaşadığı sorunları aktardı. BTAYTD konuşmasında İskeçe Türk Birliği ve diğer Türk dernekleri davalarında 17 yıldır uygulanmayan AİHM kararlarına ve kapanan azınlık okullarına değindi.

    Toplantının “Yanıt Ver: Dinlerarası, dinî ve kültürlerarası diyalog ve iş birliği yoluyla ve bu alanlarda kapsayıcılığı teşvik etmek” başlıklı ikinci oturumu 3 Haziran Salı günü gerçekleştirildi. Bu oturumda da söz alan BTAYTD, Batı Trakya Türk Azınlığının dini özgürlükler alanındaki ve ötekileştirilme sorunlarına değindi. Azınlığın uluslararası hukuka göre kendi Müftüsünü seçmesine izin verilmediğini, azınlığın gerçek temsilcilerinin ise hükümet yetkilileri ile sorunların çözümü için yaptığı diyalog çağrılarına cevap verilmediğini aktardı.

    Toplantı “Hazırlık: Hoşgörü, ayrımcılıkla mücadele ve eşitliği ilerletmek için daha kapsayıcı politika yapım yaklaşımlarına doğru” başlıklı 3. oturumla devam etti. Bu oturumda da söz alan BTAYTD, Yunanistan’ın Batı Trakya Türk Azınlığı eğitimine yaptığı müdahalelerle azınlık eğitiminin kalitesini düşürdüğünü ve iki dilli Türkçe-Yunanca anaokulların açılmasına izin vermediğini ifade etti. Ayrıca azınlığı ilgilendiren meselelerde azınlığın karar alma süreçlerine dahil edilmediğini, Batı Trakya Türklerinin %80’inden fazlasının desteğini alan DEB Partisinin veya bağımsız azınlık milletvekillerinin %3’lük seçim barajı nedeniyle Yunan Parlamentosuna giremediğini belirtti.

    Her üç oturumda da cevap hakkını kullanan Yunanistan Delegasyonu Batı Trakya’daki azınlığın Müslüman azınlık olduğunu ve eşit Yunan vatandaşları olarak her türlü haktan yararlandıklarını belirterek Yunan resmi görüşünü tekrarladı.

    Toplantı konuşma ve katkı değerlendirmelerinin yapıldığı kapanış oturumu ile son buldu.

    ©2017 Burasi Batı Trakya. Tüm Hakları Saklıdır.

    Please publish modules in offcanvas position.

    hacklink panelibacklink paneliizmir web ajansgüneş paneliistanbul böcek ilaçlamaİstanbul pire ilaçlamahacklink satın aljinko solar güneş panelibacklink alhacklink alhacklink alteknoloji haberlerihacklinkhacklink alhacklink satın alpusulabet giriş