Gümülcine, 13 Ekim 2026.
Özgür Ferhat: “Koyun ve keçi çiçeği hastalığıyla mücadelede toplu itlaf politikası yeniden değerlendirilmeli, aşılama seçeneği gündeme alınmalı”
Rodop Milletvekili Özgür Ferhat, koyun ve keçi çiçeği hastalığıyla mücadele politikası, acil aşılama programı uygulanması olasılığı ve hayvancılıkla uğraşan üreticilerin korunması konusunda Tarımsal Kalkınma ve Gıda Bakanı’na yazılı soru önergesi sundu.
Koyun ve keçi çiçeği hastalığının yayılması, Yunanistan hayvancılığı üzerinde ciddi sonuçlar doğurmaya devam ediyor. Binlerce hayvanın itlaf edilmesi, üreticilerin büyük ekonomik kayıplarla karşı karşıya kalmasına, gelirlerinin tehlikeye girmesine ve gelecekleri konusunda belirsizlik yaşamasına neden oluyor.
Özgür Ferhat, Meclis’e sunduğu soru önergesinde, hastalıkla mücadelede izlenen politikanın yeniden değerlendirilmesi gerektiğini vurgulayarak, gerekli bilimsel ve kurumsal koşulların sağlanması halinde acil bir aşılama programı için başvuru yapılmasının neden değerlendirilmediğinin açıklanmasını istedi.
Romanya gibi diğer Avrupa ülkelerinde hastalıkla mücadele kapsamında uygulanan yöntemlerin de dikkate alınması gerektiğine işaret eden Ferhat, hastalığın yayılmasını sınırlamak ve hayvan varlığını korumak amacıyla mevcut seçeneklerin değerlendirilmesini talep etti. Ayrıca Avrupa Birliği’nin sağlayabileceği destek olanakları konusunda Bakanlığın tutumunun açıklığa kavuşturulmasını istedi.
Rodop Milletvekili, hayvancılığın korunmasının yalnızca hastalık nedeniyle ortaya çıkan kayıpların yönetilmesiyle sınırlı kalamayacağını belirterek, kapsamlı bir mücadele planına ihtiyaç olduğunu vurguladı. Bu planın biyogüvenlik önlemlerinin güçlendirilmesini, yeterli veterinerlik desteğinin sağlanmasını ve zarar gören üreticilere tam ve adil tazminatların zamanında ödenmesini içermesi gerektiğini ifade etti.
Ferhat’ın soru önergesinde özellikle serolojik testlerin değerlendirilmesi konusu da öne çıkıyor. Antikor varlığının bilimsel veriler ve gerekli incelemeler doğrultusunda değerlendirilmesi gerektiğini belirten Ferhat, yalnızca antikor tespit edilmesinin otomatik olarak yasa dışı aşılama yapıldığı veya aktif hastalık bulunduğu sonucuna yol açmaması gerektiğine dikkat çekti.
Mevcut durumun devam etmesi, hayvancılık işletmelerinin sürdürülebilirliğini, üreticilerin gelirlerini ve ülkenin süt ve süt ürünleri üretimini ciddi biçimde tehdit ediyor.
Özgür Ferhat, sunduğu soru önergesiyle hükümetten somut yanıtlar ve etkili önlemler talep ederek, Rodop’taki ve ülke genelindeki hayvan yetiştiricilerinin korunması, hayvan varlığının güvence altına alınması ve hayvancılık sektörünün geleceğinin güvenceye kavuşturulması çağrısında bulundu.
